21 Ağustos 2009

Hiçbir Zaman

BİR HATA
Bir insan aynı hatayı kaç kez yapabilir? Limiti merak ediyorum gerçekten. Ben kendimi devamlı aynı döngünün içinde bulacağım gibi geliyor, limitim sonsuzmuş gibi.Birileri hayatımı loopa almış sanki sürekli aynı şeyler tekrar edecek ve sonunda yaptığım her şeyin, hissettiğim her şeyin aslında tek bir şey olduğunu fark edeceğim son nefesimi verirken. Bir hayat, bir insan ve aynı şekilde yaşanmış yüzlerce olay, anı... Günün sonunda yine yorgun, yine kırgın hisseden tüm hayatı kaybederek geçmiş bir zavallı. Ya da belki de limite çok az kalmıştır ve o yeter anı gelmek üzeredir. Ondan sonra aynı hataları yapmayan, pişmanlık duymayan kesinlikle zavallı olmayan, günün sonunda huzurlu, sakin, hayatı kavramış, olana bitene hakim, yaşadığı hayatın hakkını vermiş, dünyadaki günlerini istediği gibi geçirmiş, en nihayetinde öğrenmiş bir insan olurum. Belki ile başlayan her şey gibi, belirsizliğin olduğu her durum gibi her zaman biraz umut vardır ve hayalkırıklığı.

BİR ŞİİR
Demiş ki Cemal Süreya:
Yalnızlığı soruyorlar, yalnızlık,
Bir ovanın düz oluşu gibi bir şey.
Hiçbir şeyim yok akıp giden sokaktan başka
Keşke yalnız bunun için sevseydim seni.

Hep sorarlar bir şeyleri, merak ederler ve bazen soru sorulan kişi için cevap çok doğaldır, olağandır. Yalnızlığı bilmeyen biri anlayamaz, senin için bir ovanın düz oluşu gibi ya da denizin tuzlu oluşu kadar normal bir şeydir oysa yalnızlık, anlatamazsın. ve bunun doğallığının yanı sıra yalnızlığı düz bir ovaya benzetmek ayrı bir güzelliktir. "Keşke yalnız bunun için sevseydim seni" içinde her zaman "keşke sen de sadece bunun için sevseydin beni'"yi barındırır. Akıp giden sokaktan bşaka bir şeyim yok, ben bir hiçim belki ama yine de sev beni. Hüzünlü değil de nedir bu.

İKİ KELİME
Nakka : Duyar duymaz aşık olunan bir kelime. Anlamını sorduğum arkadaşım "aslanın karesi" dedi. Asla ve asla, hiçbir zaman, yok işte ölsem de gebersem de yani bir daha asla anlamındaymış. Bir de Yeni Türkü şarkısı varmış bu isimde. Dinleyemedim.
Katre: Gözyaşı demek, birkız çocuğuna isim olarak yakışır ama adı gözyaşı olan bir çocuğun hayatı nasıl geçer hiç bilmiyorum.

BİR ŞARKI
Van Morrison-Astral Weeks. Hayatımda dinlediğim en güzel şarkılardan biri, asla bıkamam, tüm Astral Weeks albümü gibi, doyamam. Bir de şunları söylüyor ya Van amcam, ölüyorum yavaştan;
if i ventured in the slipstream
between the viaducts of your dream
where immobile steel rims crackand the ditch in the back roads stop
could you find me?
would you kiss-a my eyes?
to lay me down in silence easy
to be born again, to be born again,to be born again...
in another world, in another world,in another time...
i got a home on highain't nothing but a stranger in this world...
i'm nothing but a stranger in this world!
i got a home on highin another land
so far away, so far away...
way up in the heaven, way up in the heaven,
way up in the heaven, way up in the heaven...
in another time, in another place,in another time, in another place...
way up in the heaven, way up in the heaven,
we are goin' up to heaven, we are goin' to heaven...
in another time, in another place,in another time,
in another place,in another face...

BİR KİTAP
Şeytan ve Genç Kadın: Dünyada iyi ve kötünün bir bütünlüğü varsa -ki var- ve herkesin içinde az da olsa kötülük varsa -ki var- ahlaki ikilemler içinde sürüklenirken çok sıradan insanların bile büyük kötülükler yapabilcekleri koşullar oluştuğunda tüm dini, toplumsal vesaire nedenin dışında bireysel bir irade ve ahlakla insanların nasıl davranabilceğini merak edenler için, bazen etrafta düşündüğümüzden daha çok iyilik olduğunu, bazen de hiç kötülük görmeyeceğimizi düşündüğümüz insanların aslında kötülükle dolu olabilceğini fark edebilmek için. Ben olsam okurdum ki ben okudum :)

BİR SÖZ-SON SÖZ
"I wanna love you but my hands are tied i wanna stay here but i've been denied"

Hiç yorum yok: