15 Temmuz 2009

Hey Pretty Lady, Come Sing With Me

Ben bugün son zamanlarda çok fazla dinlediğim kadın vokallerden bahsedeceğim. Herhangi bir şeyi kadınlar-erkekler diye ayrımaktan haz etmesemde, burada bir ayrıcalık yapacağım çünkü daha öncesinde "ben sevmiyorum, kadın vokkaller bana hitap etmiyor" gibi saçma salak laflar etmişliğim var. O zaman ki laflarımı birbir yedim tabi, olsun kendi kendimi bozmaktan çok mulu oluyorum. Son bir yılda müzik konusunda çok farklı bir şekilde geliştiğim ve müziğe nerdeyse tamamen (hala birkaç önyargım var, onlar da zamanla geçecektir:)) önyargısız ve açık baktığım için, aslında daha öncesinde fırsat vermediğim müzik türlerini ve müzisyenleri keşfettim. Hatta hayatımda beni en çok mutlu eden şeylerden biri yeni grupları, yeni müzisyenleri sıfırdan keşfedip hayatımın her dakikasını yeni müziklerle, şarkılarla doldurmak oldu. Şimdi sırasıyla bir bakalım bu güzel müzisyen ablalara; şimdiden uyarayım gayet kişisel bir yazıdır, tamamen öznel fikirlerimi ve beğenilerimi içerir. Öyle bir müzisyen-albüm inecelemesi değildir, ciddi hiç değildir

1-Neko Case: Last fm'nin country, singer-songwriter, folk, indie etiketlerini layık gördüğü Neko Case ile tanışmam yeni sayılır. İlk dinleyişte insanı etkileyen kuvvetli bir sesi ve inanılmaz güzel şarkı sözleri var. Zaten bu ikisi bir araya gelince benim beğenmemem imkansıza yakındır. Müzik elbette çok önemlidir ama ben bir şarkı sözü insanıyım gerçekten. Sözlerin şarhoş edici bir etkisi var üzerimde. Kelimeleri ve cümleleri sevdiğim için böyle sanırım. Ayrıca hissettiğim şeyleri kısa ve öz olarak anlatabilen insanlara çok hayranlık duyuyorum. Hele bir de müzikle birleştiriyorlar bayılıyorum, bayılıyorum :) Neko Case'e de bayılıyorum. Müziğindeki yoğunluğu çok seviyorum ve evet çok tavsiye ediyorum.Herkes dinlesin, herkes sevsin :)

Neko Case Top 5
1-I wish I was the moon
2-That Teenage Feeling
3-This Tornado Loes You
4-Hold On, Hold On
5-Middle Cylone


2-Rachael Yamagata: Bu güzel sesli abla da pek süper, pek karanlık şarkılar yazıyor- söylüyor. Neko Case'in soundundan çok daha farklı. Daha piyano ağırlıklı daha karamsar şarkılar ondan duyduğumuz. Sözler yine muhtşem, ses desek o ayrı bi dünya. Last Fm'in hayatıma kattığı bir muhteşemlik. Öneri sayfasını es geçmemek lazım, adamlar bir şey biliyor ki tavsiye ediyor gerçekten. Çok daha öncesinde rastlamak isterdim Rachael Yamagata'ya şimdi onsuz geçen zamanı telafi etmeye çalışıyorum. Ipodumda, evde, her yerde sürekli dinliyorum. Bazı şarkıları gerçekten insanı tokat yemişe çeviriyor ama ben bu acıdan ilginç bir şekilde keyif aldığım için her an her dakika dinleyebiliyorum, ama bazı şarkılarını üstüste dinlemeyi kimseye tavsiye etmiyorum, mental sağlığınız için. Elephants...Teeth Sinking Into Heart albümünü çok çok güzel, Happanstance albümünün tamamını dinlemedim ama onda da mükemmel şarkılar var. Şiddetle tavsiye ediyorum bu kadın ne söylerse dinleyin.
Rachael Yamagata Top 5
1-Sunday Afternoon
2-Over and Over
3-Be be Your Love
4-Elephants
5-Under My Skin

3-Ingrid Michaelson: Öncelikle Ingrid Michaelsonla tanışmamı sağlayan, aynı zamanda onun dışında hayatıma bir sürü güzel şarkı da kazandırmış olan, pek hayranı olduğum Grey's Anatomy'dir, bunu belirtemk isterim. Şu çok güzel sezon finalinde Christina gelinliğini çıkarmaya çalışırken bir anda nefessiz kalmıştı ve tam o sırada "keep breathing" çalmaya başlamıştı.. Ben de bir şarkı bir sahneyle ancak bu kadar uyumlu olabilir diye düşünmüştüm. Evet işin öykü kısmı burada, daha sonrasında şarkıyı söyleyeni, şarkıları buldum, bir yıldır da sürekli dinliyorum. Çok şirin sesli, çok şirin bi insan. İyi de bir twitçi, güzel güzel yazıyor. Şaşırtıcı olmayacak bir şekilde last fm kendisini singer-songwriter olarak etiketliyor ve ben tabi ki seviyorum sözlerini, şarkı söyleyiş tarzını. Kolay dinlenebilir bir müzik yaptığını düşünüyorum, çok seçici olan ya da ben her şeyi dinlerim diyen insanlara da hitap ediyor bu onun mainstream bir müzk yaptığı anlamına gelmiyor tabi ki. Demek istediğim şarkıları ilk dinleyişte alışılan, kaynaşılan şarkılar sanki uzun zamandır Ingrid'in yaptığı müzikle yaşamışsınız gibi bir his veriyor, hani bana çok tanıdık geliyor dediklerimizden. Öyle bir etkisi var işte üzerimde, çok şirin şirin yazıyor söylüyor. Tavsiyedir yani, dinlemek gerek.
Ingrid Michaelson Top 5
1-Keep Breathing
2-Breakable
3-Corner of your heart
4-Giving Up
5-The Way I am

4-Regina Spektor: O kadar tatlı, o kadar şirin bi insan ki Regina Spektor gördükçe sevgi patlamaları yaşıyorum kendisine karşı. Şarkılarını dinleyip sırıtıyorum, bir kişi şarkılarıyla, görünüşüyle bu kadar sırıtık yapabilir mi beni, yaptı işte Regina. Mutlu melodileri, resmen cıvıldaşan piyano ezgileri, şarkıları söyleyiş tarzı ve bazen komik şarkı sözleriyle beni benden alıyor. Çok şirin bi abla vallahi, insanın gidip yanaklarını mıncıklayası geliyor. Ve ben soruyorum kendime "Tanrım ben neden bu kadar geç keşfetmişim bu muhteşem, şirin insanı" diye.Şarkıları o kadar dinlenesi o kadar inanılmaz dercede güzel ki bazen yollarda yürürken eşlik ediyorum hiçbir şeye aldırmadan. En duygusal şarkılarında bile bir muzurluk, bir hınzırlık, altta alta alaylar, tespitler sezniyor değilim, ayrıca inanılmaz gözlemleri olan bir kadın hemide kova burcu. Zaten kova burcu olduğunu öğrendikten sonra niye bu kadar çok sevdiğimi de anlamış oldum. Aquarius diye bir şarkısı da var ne süper anlatmış vallahi billahi. Bi kere benim burcumla ilgili şunlerı demiş ne kadar katılsam az kalır :"Born of a sign that carries vessels, but in a month as cold as ice. I know I question things too quickly, but I have never questioned if I've loved, loved. " Şarkı söyleyebilseydim Regina Spektor'un sesine ve tarzına sahip olmak isterdim şüphesiz, karizmasına da sahip olmak isterdim vallahi. Son günlerde yeni albümü "Far" ı dinliyorum, baştan sona güzel, bir tane olmamış şarkısı yok, hepsi güzel şu ana kadar dinlediğim her şarkısı da süper, evet bayıldım, yirim. tavsiye de ederim haliyle.
Regina Spektor Top 5:
1-Better
2-Fidelity
3-Laughing With
4-Blue Lips
5-Samson

İşte böyle, ayrıca kate havnevik, joni mitchell, imogen heap, norah jones ve tabi ki nina simone da devamlı dinlediğim süper kadınlar. İnsan hayatta büyük konuşmayacak ve hiçbir şeye ön yargıyla yaklaşmayacak. Bir yemeğin tadına bakmadan iğrenç olduğuna karar vermek, bir müzisyeni-bir tarzı dinlemeden onun bana uygun olmadığını düşünmek, bir insanın tek bir özelliğine bakarak onun hakkında karar vermek, bir yazarın hiçbir kitabını okumadan sırf medyada yazanlar yüzünden ben o yazarı okumam demek, bir filmi içindeki tek bir oyuncuya bakarak izlememek... bunların hepsi çok büyük birer hata, hayatta herkes ve her şey bir şansı hak eder, denedikten sonra fikir belirtmek her zaman çok daha iyi, ayrıca bir şeyleri denemek çoğu zaman kötü olamaz yeni her şey insanın hayatına yeni bir şey ekler. Bunu her zaman aklımın bir köşesinde tutacağım, unuttuğum zamanlar olacaktır ama önemli olan hatayı fark edip geri dönebilmek. Öyle kadın vokaller bana hitap etmiyor gibi ukalalıklar yapmadan önce 2 kere düşünürüm bundan sonra :)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bu hatunlar arasında regina yı henüz keşfettim, nasıl becerdim ben de bilmiyorum. samson şarkısı beni etkiledi. keren ann diye bir sesi billur abla var bir de, tavsiyemdir eğer ki dinlemedinse. by the cathedral ve end of may diye iki şarkısı var ki; dinle ve sonra "tamam ben oldum" de bir daha şarkı dinleme. öyle bir ses...

gokciii dedi ki...

keren ann'i yine grey's anatomy sayesinde biliyorum ama çok fazla şarkısını dinlemedim, "not going anywhere" şarkısını bir süre sürekli dinlemiştim ama. gerçekten hoş bir ses. senin tavisyelerini de bir yerden bulup hemen dinliycem :)

BlogMonster dedi ki...

Güncel şarkıların ve sözlerinin her daim hatasız şekilde paylaşıldığı bir site gördünüz mü? Eğer cevabınız hayır ise sizleri şarkı sözleri sitemize davet ediyoruz.