7 Şubat 2012

Rüyalar Filmi

böyle bir filmin var olup olmadığı hakkında bir fikrim yok ama eğer yoksa bir gün birileri sadece rüyalardan oluşan bir film çeksin istiyorum ben. tamamı rüya olsun, gerçek hayatla da hiçbir bağlantısı olmasın. sadece tek bir insanın rüyalarını da değil bir sürü farklı insanın en renkli en garip rüyalarını bir rüya filmi altında toplasınlar. konu bütünlüğü, rüyaların benzerliği gibi kriterleri tamamen göz ardı ederek yapsınlar bunu. yok bir rüyadan diğerine yumuşak geçişler yapalım, yok her şeyi bir şekilde bağlayalım gibi dertleri olmasın, sadece üst üste bir çok rüya olsun, hatta o kadar absürt olsun ki rüyalar, hangi rüya bitti hangisi başladı tam olarak anlayamayalım.

insanın kendi rüyasını film olarak izlemesi mükemmel bir şey olurmuş gibi geliyor bana. tüm renkler, tüm olaylar, gariplikler, şekiller, tüm sesler aynı olacak. uyurken gördüğün rüyayı uyanıkken izlemiş olacaksın.,tabii başka birçok insanın rüyasını da. bundan daha güzel bir şey olabilir mi? sıkıcı rüyalar değil bahsettiğim kesinlikle, en uçlardaki, en uyanınca vay be neler döndü uykumda dediğimiz türden rüyalar. flashbackli, mitolojik kahramanların bir anda belirdiği, normalde yapamadığımız şeyleri dünyanın en kolay şeyiymiş gibi yaptığımız anlarla ilgili rüyalar... mesela herkesin kendini uçarken gördüğü bir rüyası vardır ve ben o rüyaları çok merak ederim, onları izlemek isterim. alakasız diyalogları, her yere açılabilen kapıları, başka hayatları gösteren kameraları, su altındaki evleri, karnavalları, konuşabilen hayvan arkadaşları da izlemek isterim. bu tarz rüyaları dinlemeyi de seviyorum ama görsel olarak bir arada olmaları fikri çok heyecanlı bir şeymiş gibi geliyor bana. eğer böyle bir şeyi yaptılarsa ve bundan haberdarsanız lütfen benimle de paylaşın da en azından ufak tefek bir isteğimin gerçekleşmiş olduğunu görüp mini mini sevineyim kendi çapımda.

16 yorum:

white rabbit in the forest dedi ki...

böyle bir film var; adı Dreams. japon yönetmenin, birbirinden ilginç yedi farkl rüyasını anlatıyor. aradığın şey bu olabilir :)

gokciii dedi ki...

süpersin ya, gerçekten de aradığım şey o olabilir :) onu hemen ele geçirip izliyim ben. çok mutlu oldum şimdi bak :)

white rabbit in the forest dedi ki...

:)
film şu: http://www.imdb.com/title/tt0100998/
filmi bulamazsan bana haber vermen yeterli :)

gokciii dedi ki...

çok çok çok teşekkür ettim, buldum bile :) en yakın zamanda izliyorum.

çubuk makarna dedi ki...

benim önerim aradığınız gibi bir film değil ama yine de rüya bazlı güzel ve orijinal film zor bulunuyor diye öneriyorum. der sandmann 2011 yapımı bu da fragmanı http://vimeo.com/32633953 valla kıymetini bilmezler diye kimseye önermediydim :D michael gondy filmlerine benziyor. internette henüz bulunmuyor sanırım ama dvdsi satılıyor...

gokciii dedi ki...

teşekkür ederim, bu da süper oldu. umarım bulabilirim filmi. michel gondry'i çok severim, onun filmlerine benziyor olması bile yeter zaten :) ayrıca fragmanına bayıldım bayıldım :D

Vladimir dedi ki...

Akira Kurosowa'nın filminden bahsetmek için girdim ama yazılmış, harika bir filmdir. Van Gıgh ile ilgili bölüm ve tünelden çıkan askerler bölümü beni etkilemişti.

Bir de,

Michel Gondry "the science of sleep" var yarı rüyada yarı gerçek yaşamda geçiyor.

Inception da rüya içinde rüya bir film ama kurgu tabi..

Animasyon seviyorsanız paprika'yı mutlaka izleyin ama. Rüyalar hakkınd abir film.

gokciii dedi ki...

Dreams'i yarın izlemeyi planlıyorum ben de. beklentilerimi yükselttiniz vallahi ama güzel bir filmle karşılaşacağıma eminim.

science of sleep benim en sevdiğim filmlerden biridir. çok fazla izledim. rüyaları en güzel anlatan filmlerden biri tabii orada ki karakterlere de ayrıca hastayım.

inception'ı da izlemiştim gerçi neredeyse tamamen unuttum onu da yeniden izliycem mutlaka.

animasyonlarla pek aram yoktur ama rüyalarla ilgiliyse mutlaka ona da bi göz atarım. çok teşekkür ederim :)

Günlük Ayracı dedi ki...

Hani filmleri indiriyorum zaten şu anda Akira Kurosawa'nınki haricinde (onu bulamadım, bulanlar bulamayanlara buldursalar ya keşke?), o bi tarafa da, uçarken gördüğüm rüyalarda New York gibi gelişmiş, düzenli ve gökdelenlerle dolu şehirlerin üstündeyim hep. "Aaa ne güzel yaa." diyorum her uçar-kaçarlı rüyamda da. İçim ürperiyo bi düşme korkusuyla (ki yükseklik fobim de var) ama rüyamda uçarken de bi o kadar güvende hissediyorum kendimi. Sanırım bunun bi rüya olduğunun farkındayım. Açık rüya gibi galiba uçuşlu rüyalarım. Bilemedim ben onu.

Tatlı rüyalar :)

gokciii dedi ki...

ben buldum, sana mail atayım linkini :)

ben de çok sık gökdelenlerin üzerinde uçtuğumu görürüm rüyalarımda :). gerçekten mükemmel bir his. bi keresinde gökdelenlerin tepesindeki luanparka zıplayarak gidiyordum mesela ama hiç korkmuyordum düşmekten. galiba rüyaların ortak bi dili de var. korkutmuyor, uçmalı rüyalar çoğu zaman çok iyi hissettiriyor. canım hemen uyumak ve rüya görmek istedi şimdi :)

Günlük Ayracı dedi ki...

gökçi, senin rüyalı postunun sorumlu olduğu bi şeyler var. veya topu sana atıyorum, bilemedim :) blogumu ziyaret et bi ara, bunu bilir bunu söylerim :)

gokciii dedi ki...

neler oldu yaa, merak ettim :) dur hemen olaya bi müdahale edeyim ben :)

bittersweet dedi ki...

Alex Proyas yapmıştı bu projeyi benim de çok ilgimi çekiyor bu konu.Hatta blog bile açtım :) şu aralar gördüğüm rüyalar fazla normal olduğu için yazamıyorum malesef

gokciii dedi ki...

rüyaları yazmak için blog açma fikri çok iyiymiş :)

Hektor dedi ki...

Jodorowsky’nin ‘El Topo’ filmi, Dusan Makavejev’in ‘Sweet Movie’, Leos Carax’ın ‘Mauvais Sang’ Bunuel’in Milky Way filmlerini öneririm. Görülen bir rüyanın filme çekilmesi, o filmi sürrealist bir film yapar. Bir de, görmek istediğimiz rüyaların filmleri vardır. Bu filmler postmodern filmleridr. Bunu da David Lynch 'lost highway' ve 'Mulholland drive' filmlerinde başarmıştır. Öneririm. Eğer rüyaların filme çekilmesinden maksadınız fantastik bir film yapmak değilse, yukarıdaki sürrealist filmleri izlemenizi öneririm. Rüya okumak isterseniz bloğuma da beklerim. Sevgiler.

gokciii dedi ki...

çok teşekkür ederim film tavsiyeleri için :) bu post gerçekten çok verimli oldu benim açımdan. rüyalarla ilgili izlenecek bir sürü filmim oldu. bunları bir sıraya koyup başka bir blog postu olarak yayınlamalıyım bence ben. gerçekten mükemmel olabilir :)