29 Kasım 2010

Herkesin Bir Mr. Darcy'ye ihtiyacı var.











Tabi ki Bridget Jones'un da var. Kendi Mr. Darcy'imizi bulmak için Elizabeth Bennet olmaya gerek yok belli ki. Ama düşüncem şu; dünyada Mr. Darcy'ler tahmin ettiğimizden çok daha az hatta oynayacak adam bile bulamamışlar ki hepsini Colin Firth oynamış. Bu durumda dünyanın en şanslı iki kadını Elizabeth Bennet ve Bridget Jones oluyor. Tüm dünyadaki kadın nüfusunu göz önüne alınca etrafta dolaşan 3-5 Darcy ihtimali beni çok karamsar yapıyor. Çok karamsar. Sanırım Mr. Darcyler de hayallerin baş kahramaını olmaya devam edecekler.

5 yorum:

Sinem dedi ki...

herkese 1 Mr. Darcy kampanyası yapak ya.

ama bi taraftan da düşünüyorum o kadar kibirli küstah sexist bi adamla nasıl olacak deyyu, gerçi romantikliği her şeye yeter gibi geliyor.

gokciii dedi ki...

ama mr. darcy aslında öyle bi adam değil. kibirli evet ama o kibiri elizabeth için değiştirmeye gönüllü oluyor, kendini beğenmişliğinin ne kadar aptalca olduğunu fark ediyor. kaç erkek böyle bir şey yapar allah aşkına. en malları bile kendilerini dünyanın en önemli insanı sanıyor da mr. darcy gerçekten önemli biriyken bile yaptığının yanlış olduğunu fark ediyor. küstahlığa gelince o çok tolere edilebilir bir şey benim açımdan. mr. darcy olsun da küstah olsun :)

herkese bir mr. darcy kampanyasını gönülden desteklerim ancak ne yazık ki o kadar çok darcy olmadığı gerçeği yüzümüze yüzümüze çarpıyor. sonra düşünüyorum olsa bile gene beni bulmazlar ki.

Adsız dedi ki...

“Günümüz insanı hayatına anlam vermek için romantik aşk arayışı içinde. Çoğu zaman bu işe yarar ancak bir süreliğine. Romantik aşk büyüleyici olabilir. Her şeyi ele geçirir, hayata canlılık, heyecan, zenginlik ve derinlik katar. Öte yandan, kitlelere pazarlanan magazin ve boyalı basından yüksek kültüre kadar, günümüz insanlarının aşka dair iddia ettikleri, onun zamanla söndüğü, kısa sürmeye meyilli olduğudur. Otantik romantik aşkı bulmak zor, devam ettirmek ise daha da zordur. Kolaylıkla, sadece ölçülü bir saygıya ya da cinsel sapmaya, önceden kestirilebilir arkadaşlığa ya da kin, suçluluk duygusu ve kendine acıma gibi pek de çekiciliği ve canlılığı olmayan bir şeye dönüşerek bozulabilir.”
Stephen A. Mitchell

gokciii dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
gokciii dedi ki...

evet tabi ki bu mümkün ancak sadece otantik romantik aşkta değil her türlü insan ilişkisinde bu gibi durumlar yaşanabilir, doğamız gereği. benim arayışım klasik bir romantik aşktan çok mr. darcy karakterinde bir adamın modern çağın gereklerine ayak uydurmuş versiyonu. zira ben kendim bir elizabeth bennet değilim o dönemde de yaşamıyoruz, haliyle mr. darcy olduğu şekliyle beni pek memnun edemez. büyük kuşak çatışması yaşarız her şeyden öte :) ama yine de kitabı okurken o dünyanın bir parçası olmak istediğim doğru çünkü insan bazen kendi zamanının yavanlıklarından da sıkılıyor parçası olmadığı bir dünyada bulunmanın nasıl bir şey olacağını hayal ediyor. ama tabi onların hepsi de başka bir insanın hayal gücünün ürünü. en temelde mr. darcy hayali de pride and prejudice'ın içinde yaşama isteği de insanın her zaman sahip olamayacağını arzulamasındandır. sonuçta gerçeğin ne olduğunu bilsek de onları varmış gibi hayal etmek arzularımızı en basit şekilde tatmin etme girişimlerimizdir. herkesin mr. darcy'si kendine diyerek de lafı bitirmek isterim :) çünkü belki herkes sevdiğini mr. darcy gibi kendini de elizabeth gibi görüyor olabilir. buna da itirazım yok.